A 20. IFJÚSÁGI GYALOGOS ZARÁNDOKLAT 4. NAPJA

A 20. IFJÚSÁGI GYALOGOS ZARÁNDOKLAT 4. NAPJA

2023 január 12

Huszaduk alkalommal gyűltek össze görögkatolikus és más felekezetű fiatalok, hogy az időjárás viszontagságaival is dacolva több mint száz kilométert zarándokoljanak Máriapócsra, az Istenszülő Szűz Mária csodatevő kegyképéhez.

Az elmúlt húsz év alatt számtalan helyről és útvonalon át vezetett a zarándokok útja, de a végcél mindig ugyanaz. Ahogy életünk célja is a végső boldogság, Isten végtelen szeretete, fiataljaink célja is mindig a sebeket gyógyító, fáradtságot enyhítő máriapócsi Istenszülő.

Az elmúlt húsz év zarándokai közül megannyi papi hivatás, házasság, életre szóló barátság született. Újabb lelkiségi programok és zarándoklatok „nőttek ki” a zarándoklatból, mely ma túlzás nélkül hazánk egyik legnépszerűbb nyári ifjúsági programja, melyet az is bizonyt, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek, hogy együtt gyalogoljanak öt napon át egy fiatalos, imádságos zarándoklaton.

Az „ifi zarándoklat” növekvő népszerűségét jelzi, hogy a jelentkezés ugyan már rég lezárult, a szervezők telefonja mégis az utolsó utáni pillanatban is csörgött újabb és újabb jelentkezések miatt. Öröm volt látni a Tokaji sportcsarnoknál egész nap hömpölygő fiatalok sokaságát.

A zarándoklat Tokajból indult, és érintette Tiszavasvárit, Hajdúdorogot, Leveleket, Ófehértót, és így érkeztek meg a zarándokok Máriapócsra.

  1. augusztus 11-én már negyedik napja zarándokolnak a jubileumi, 20. ifjúsági gyalogos zarándoklat résztvevői. A 25 kilométeres táv megtétele után jól megérdemelt jutalom várta fiataljainkat.

A szokásosnál két órával hamarabb indultak a 20. ifjúsági zarándoklat résztvevői Nyíregyházáról, hogy Oroson és Napkoron át időben érkezzenek a mai nap célpontjához, Levelekre. Az orosi templomban Monostory Marcell parókus atya fogadta őket. 

Leveleken a Gárdonyi Géza Általános Iskola tornaterme adott szállást a zarándokoknak, a csomagok átvétele előtt azonban bőséges ebéd várta őket: a szendvicsek mellett friss péksütemények, gyümölcsök, és üdítők enyhítették a nap fáradalmait. És ha ez nem lett volna elég, a szálláshelyek elfoglalását követően különbuszok szállították a zarándokokat a leveleki tófürdőre, ahol egész estig a szabadidő kellemes eltöltése volt a "kötelező" program. Volt fürdés, labdázás, előkerült a kártya, a gitár, a könyvek. Sokan alvással, napozással, beszélgetéssel pihenték ki az elmúlt napok fáradalmait. 

Este 8 óra után kezdődött Rúzsa Magdi koncertje a tó partján. A Görögkatolikus Metropólia jóvoltából mindenki számára ingyenes koncert iránt az egész megyéből óriási volt az érdeklődés - olyannyira, hogy jóval a koncert kezdete előtt jelentős torlódás alakult ki a Levelek felé vezető út mindkét irányában. Biztonságtechnikai okokból csak 3500 ember tartózkodhatott a tófürdő területén, ám a kerítésen kívül is több százan voltak kíváncsiak a koncertre.

A koncertet megelőzően az énekes Fülöp atyával beszélgetett, és elmondta, hogy az imádság erőt adott a várandóssága alatt és a nehéz időkben is. Fülöp atya kérte, hogy a napi imádság mindig legyen része az életüknek, és a gyermekeik életének legyen része a hit és a templom. Magdi elárulta, hogy figyelemmel kísérte Obbágy Lacus atyáék hármasikreinek történetét, és az óriási erőt adott neki a szülése előtt. A hármasikreket ősszel Csaba testvér fogja keresztelni. 

Fülöp atya a színpadon köszöntötte a közönséget. Elmondta, hogy a zarándokok minden évben útrakelnek, ezúttal Tokajból tartanak Máriapócsra. A távolság hallatán elismerő és csodálkozó megjegyzések röpködtek a közönség felől. Fülöp atya megosztotta a hallgatósággal a zarándokok egyik legfőbb tulajdonságát, azt, hogy mindenkit magukkal visznek lélekben. "Most tehát mindannyiótokat tiszteletbeli zarándokká fogadunk" - mondta Fülöp atya, mely kijelentését vastaps követte. 

Fülöp metropolita után Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a koncertre várókat, akinek a zarándoklat hagyományaihoz híven Fülöp atya zarándoksálat ajándékozott.

Ezután következett az est fő attrakciója, köszönhetően Rúzsa Magdinak és zenekarának, akik másfél órán át szórakoztatták a közönséget. 

Fiataljaink pénteken Ófehértóig gyalogolnak, ahol Böjte Csaba testvér és Fülöp atya tart elmélkedést a zarándoklat utolsó előtti, lelki napján. 

A Magyar Falu Program – Falusi Civil Alap pályázat összegét az Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat leveleki állomásának Rúzsa Magdi koncertjének hangosítására használtuk fel.

 

 

Hierotheosz egyesület
Hírlevél feliratkozás
Regisztráljon hírlevelünkre!
Magyarország címere
Ebben a munkánkban pártfogását kértük és az Egyesület névadójává választottuk, a X-XI. század forulóján élt Szent Hierotheosz atyát, aki Türkia metropolitájaként az első hittérítő volt a magyarok között a Kárpát-medencében. Szent Hierotheosz metropolita missziós lelkülete, buzgósága a hitben és a kultúra iránti szeretete a XXI. század embere számára is példa lehet.
Hierotheosz Egyesület
Támogatóink