Államtitkári és elnöki köszöntő a Civilek Napja alkalmából

Államtitkári és elnöki köszöntő a Civilek Napja alkalmából

2023 február 04
A Civilek Napja alkalmából dr. Kondra Laura a NEA Tanács elnöke és Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár úr közös levélben köszönti a civil szervezeteket, közösségeket:


A Civilek Napja alkalmából köszöntjük a hazai közösségekért tevékenykedő civil szervezeteket!
 

Az idén 25. alkalommal ünnepeljük a Civilek Napját. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon több mint 61 ezer civil szervezet munkálkodik. Örvendetes, hogy az önkéntes tevékenységet végzők száma is egyre növekszik. Ma hazánkban közel 400 ezer ember végez rendszeresen önkéntes tevékenységet civil szervezeti keretek között, több mint 46 ezer civil szervezet munkáját segítik az önkéntesek.

A kormányzat az elmúlt időszakban nagyságrendekkel növelte a civil szervezetek állami támogatását, míg 2010-ben 144 milliárd forintot, addig 2021-ben már 503 milliárd forintot fordított a civil szervezetekre.

 A Nemzeti Együttműködési Alap 2012 óta évről évre támogatást biztosít a hazánkban és a határon túl működő magyar egyesületeknek, alapítványoknak. A támogatások célja a civil szféra segítése, a civilek társadalomformáló és a nemzet közösségét szolgáló munkájának előmozdítása. A civil szervezetek működését, szakmai munkáját, adománygyűjtő tevékenységét támogató pályázati kiírások keretösszege a 2023. évben már több mint 11 milliárd forint.

2023. január 20-án vehette át címbirtokosi oklevelét az a 20 civil szervezet, amely 2023 és 2025 között Civil Közösségi Szolgáltató Központként minden vármegyében és a fővárosban térítésmentes szolgáltatásokkal, programok, rendezvények szervezésével segíti az alapítványok, egyesületek, helyi közösségek működését.

2023. február 3-án negyedik alkalommal került sor az Értékteremtő Közösségekért díjak átadására, amellyel egy példaértékű tevékenységet végző civil szervezet és a helyi közösségéért odaadó munkát végző személy eredményeit ismertük el.

A Civilek Napján köszönetet mondunk azoknak a közösségeknek, amelyek odaadó munkájukkal lendületesen és fáradtságot nem kímélve, nap, mint nap azért tevékenykednek, hogy életünket jobbá tegyék, értéket teremtsenek, ápolják a magyar közösségek összekapcsoló és összetartó erejét. 

Áldozatos munkájukhoz ezúton kívánunk további sikereket és eredményeket.

 
Dr. Kondra Laura
a NEA Tanács elnöke

Szalay-Bobrovniczky Vince  
civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség

Hierotheosz egyesület
Hírlevél feliratkozás
Regisztráljon hírlevelünkre!
Magyarország címere
Ebben a munkánkban pártfogását kértük és az Egyesület névadójává választottuk, a X-XI. század forulóján élt Szent Hierotheosz atyát, aki Türkia metropolitájaként az első hittérítő volt a magyarok között a Kárpát-medencében. Szent Hierotheosz metropolita missziós lelkülete, buzgósága a hitben és a kultúra iránti szeretete a XXI. század embere számára is példa lehet.
Hierotheosz Egyesület
Támogatóink