Külhoni civil szerveztek találkozója és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár kiállításának megnyitója Máriapócson

Külhoni civil szerveztek találkozója és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár kiállításának megnyitója Máriapócson

2023 július 04

Az Ung-Tisza-Szamos-Túr Határmenti Turisztikai és Természetvédelmi Egyesület és a Hierotheosz Egyesület, mint a külhoni Civil Közösségi Szolgáltató Központok koordinátora idén 2023. június 29-e és június 30-a között Máriapócson szervezte meg a külhoni Civil Közösségi Szolgáltató Központok éves találkozóját.

Köszöntőjében Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára, arról a munkáról beszélt, amelyet az egyesület a külhoni szervezetekkel együtt végez a magyar identitás megőrzése és helyi közösségek szülőföldön való megmaradás érdekében munkát és a mostani találkozón nagyobb perspektívába helyezve elmondta céljuk ennek a hálózatnak a tovább fejlesztése, ebből a kapcsolati rendszerből hajszálér szerűen újabb közösségeket összefűző kapcsolatok szülessenek, ezáltal egymás értékeit megismerjük és bemutassuk. Jó és követendő példaként beszélt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye és Szatmár megye közötti kulturális, népművészeti és turisztikai együttműködésről, Csíksomlyó és Máriapócs Nemzeti Kegyhely közötti kapcsolatról.

A rendezvényen előadást tartott Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki a külhonba működő Civil Közösségi Szolgáltató Központ szerepét méltatta a szülőföldön való boldogulásban és megmaradásban, valamint beszélt a külhoni civil szervezeteknek biztosított lehetőségekről.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke előadásában beszélt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye értékeiről és hungarikumairól, azokról az örökségekről, amelyet közösségünk őriz, ez az örökség megőrizhető és átörökíthető.

Az előadásokat műhelymunka követte, amely során jobban megismerhettük egymás szempontjait.

 

Köszönjük külhoni partnereink együttműködését!

Az eseményről beszámolt a szon.hu és a Kelet-Magyarország napilap.

Link: https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2023/06/hataron-atnyulo-osszefogas-2?fbclid=IwAR37ypyoFIDLJTQQ0NAYgQ9QDYjC1erD_ml6RJ6veJCj4ofXdcjBRfNx7cU

 

Hierotheosz egyesület
Hírlevél feliratkozás
Regisztráljon hírlevelünkre!
Magyarország címere
Ebben a munkánkban pártfogását kértük és az Egyesület névadójává választottuk, a X-XI. század forulóján élt Szent Hierotheosz atyát, aki Türkia metropolitájaként az első hittérítő volt a magyarok között a Kárpát-medencében. Szent Hierotheosz metropolita missziós lelkülete, buzgósága a hitben és a kultúra iránti szeretete a XXI. század embere számára is példa lehet.
Hierotheosz Egyesület
Támogatóink