TESTVÉRVÁROSI LÁTOGATÁS MÁRIAPÓCSON

TESTVÉRVÁROSI LÁTOGATÁS MÁRIAPÓCSON

2023 szeptember 14

A Hierotheosz Egyesület szervező és közvetítő munkájának segítségével, Magyarország Kormánya támogatásával a Hungary Helps program keretében háromnapos magyarországi látogatásra érkezett a Betlehem melletti Beit Jala palesztin város delegációja. A város és Máriapócs település között fél éve működik testvérvárosi kapcsolat.

A látogatás részleteiről a sajtótájékoztatón Kiss András, az egyesület főtitkára számolt be. Ennek alapján az öttagú külföldi delegáció (Issa Saliba Khalil Alquassis – Beit Jala polgármestere, Basema Hanna Khalil Alqassis – Beit Jala polgármesterének felesége, Duraid I. H. Alalam – Beit Jalai ortodox pap, Nassar J.H. Khamis – Magyarország tiszteletbeli konzulja, Hala N.H. Khamis – a konzul felesége) találkozott a világi vezetők mellett a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház vezetőjével Kocsis Fülöp atyával a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitájával es Szocska Ábel atyával a Nyíregyházi Egyházmegye püspökével. A delegáció a látogatás során a magyar küldöttség kíséretében járt Kölcsey Ferenc szülőfalujában, Szatmárcsekén, a második fővárosban Debrecenben és a Nemzet Fővárosában Budapesten, meglátogatták a máriapócsi kegytemplom mellett az Ország Házát és a Szent István Bazilikát, a debreceni református templomot. Találkoztak Hölvényi György Európai Parlamenti és Vejkey Imre EP képviselővel. 

 

A látogatás egy sajtótájékoztatóval egybekötött zárókonferenciával zárult, ahol köszöntőt mondott Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya, aki így üdvözölte a találkozás mottóját: Egység és kereszténység. Hiszen „kereszténység nélkül nem lehet egységet megvalósítani, s a kereszténységünk hiteléhez szükség van az egységre.”Ez után Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is köszöntötte az egybe gyűlteket, majd Azbej Tristan a Külgazdaság és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programért felelős államtitkára beszédet tartott, aki hídnak nevezte ezt a testvérvárosi kapcsolatotmelyben két zarándokhely kapcsolódik össze.

Köszöntőt mondott mindkét település polgármestere, Papp Bertalan és Issa Saliba Khalil Alquassis, valamint a kapcsolat motorja és megálmodója Kiss András vármegyei képviselő. 

A kölcsönös megbecsülés jelképeként átadott ajándékok átadását követően Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő Nassar J.H. Khamis, Magyarország tiszteletbeli konzulja is tartott beszédet, végül Duraid I. H. Alalam, Beit Jalai ortodox pap gondolataival zárult a találkozó. 

 

Az eseményről bővebben olvashatnak az alábbi linkeken:

https://www.nyirgorkat.hu/?q=hir&id=6691

https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2023/09/beit-jala-es-mariapocs-testvervaros-lett

https://kolcseytv.hu/hir/35-perc-2023-szeptember-11

 

 

Hierotheosz egyesület
Hírlevél feliratkozás
Regisztráljon hírlevelünkre!
Magyarország címere
Ebben a munkánkban pártfogását kértük és az Egyesület névadójává választottuk, a X-XI. század forulóján élt Szent Hierotheosz atyát, aki Türkia metropolitájaként az első hittérítő volt a magyarok között a Kárpát-medencében. Szent Hierotheosz metropolita missziós lelkülete, buzgósága a hitben és a kultúra iránti szeretete a XXI. század embere számára is példa lehet.
Hierotheosz Egyesület
Támogatóink